« Tornar a la web de la Biblioteca Pública de Salt Iu Bohigas

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

O, Silveri de la

Silveri de la O (Girona, 1974)

Biografia

El baríton gironí Silveri de la O és ara per ara una de les figures més prometedores del panorama operístic de l'Estat. Format amb Carlos Chausson, ha rebut el mestratge de Jaume Aragall, Montserrat Caballé i Teresa Berganza.

D'entre els molts cantants que han passat per la coral n'hi ha que s'han dedicat de forma professional al món de la música. Silverio de la O Rodríguez n'ha esta un d'ells, actualment està a l'acadèmia de Música de Madrid i ha treballat amb Montserrat Caballé. ...

Fragment de la ressenya sobre la Coral Sant Jaume apareguda a TotSalt el 12/12/2006

La de Silveri de la O és una autèntica història de superació personal. Fill d'una família humil de Girona, amb orígens extremenys, Silveri ha estudiat cant sempre per lliure i en l'àmbit privat. Tot i haver rebut el suport incondicional de la família en la seva carrera musical, la seva mare li va recomanar que anés també a la universitat i va començar història de l'art a la UdG, combinant els estudis amb els oficis més diversos: en un bar, en una editorial, en una fàbrica, etc. Quan va acabar el primer cicle de la carrera, Silveri va decidir marxar a Roma durant nou mesos. Ell, que a Girona no havia passat pel conservatori, però sí que havia tingut com a professora la soprano Chantal Botanch, a Roma va rebre classes al Conservatori de Santa Cecília i amb la soprano Renata Scotto. De tornada a l'Estat espanyol, el jove cantant gironí va fer un màster a Madrid amb Alfredo Kraus i després va estudiar a Barcelona durant un any i mig amb Carme Bustamante. Silveri de la O va fer el màster amb Kraus encara com a tenor, però en aquell moment ja se li va plantejar el dubte que realment fos baríton. Va ser la soprano romanesa Ileana Cotrubas qui li va recomanar que anés a veure Montserrat Caballé perquè li preguntés si era tenor o baríton, i la soprano catalana de seguida ho va tenir clar: Silveri de la O era un esplèndid baríton líric. Era l'any 2000 i va representar un important punt d'inflexió en la seva trajectòria. Caballé -a la qual Silveri es refereix sempre com «la Montse»- i Francesca Roig van posar en contacte Silveri de la O amb el baixbaríton saragossà Carlos Chausson, que tot i que mai no havia tingut alumnes fins llavors, li fa de mestre des de fa gairebé tres anys i l'ha acollit com un fill. Va ser també Chausson qui el va animar a presentar-se a les audicions de l'Escola Superior de Música Reina Sofia, ara fa dos mesos. S'hi presentaven molts candidats, però finalment aquesta exclusiva escola de només vuit alumnes va seleccionar quatre be cats: dues sopranos, un tenor i un baríton, que era òbviament Silveri de la O, l'únic dels quatre originari de l'Estat espanyol. Després de ser seleccionat, el baixbaríton Tom Krause, professor titular de la Càtedra Alfredo Kraus, li va dir: «Vostè no necessita ser cantant, perquè vostè ja és cantant.» A partir del 20 de setembre Silveri de la O acabarà de polir la seva veu durant dos cursos a l'Escola Superior de Música Reina Sofia amb totes les despeses pagades, la qual cosa és força important, ja que el preu de la matrícula per curs és de 24.000 euros. Abans, Silveri de la O encara tindrà temps per tornar durant la segona quinzena d'agost a Itàlia, on actuarà a les festes del Palio de Siena, amb el gran baríton Renato Bruson.

Xavier Castillón. El gironí Silveri de la O, únic becat estatal de l'Escola Superior de Música Reina Sofia. El Punt, 7 de juliol de 2004.

El 2012, va participar en l'acte de lliurament del Premis Tres de Març.

 

Més informació

  • Dandini Rossini. Youtube.
  • Lírica solidària a Salt, amb Silveri de la O. El PuntAvui, 27 d'octubre de 2012.
  • Castillón, Xavier. El baríton Silveri de la O fa un concert solidari a Salt. El PuntAvui, 23 d'octubre de 2012.
  • Silveri de la O canta duos de Mozart i Rossini en la Primavera Lírica de Girona. El Punt, 16 de març de 2007.
  • Silveri de la O triomfa a casa. El Punt, 17 de març de 2007.
  • Castillón, Xavier. Silveri de la O i Noemí Sorribes tanquen avui el cicle Toc & Clàssic amb un concert ple d'amor. El Punt, 31 de juliol de 2007.
  • Xavier Castillón. El gironí Silveri de la O, únic becat estatal de l'Escola Superior de Música Reina Sofia. El Punt, 7 de juliol de 2004.
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal