CLER

CLER - Club de lectures recomanables

A cloud. La poesia de Katsumi Komagata

Komagata, Katsumi. One Stroke. Tokyo , 2007. 26 p.

Àlbum il·lustrat per l’editorial One Stroke. Edició bilingüe japonès - anglès

Seleccionar una obra del japonès Katsumi Komagata per fer aquesta entrada respon a la necessitat de parlar d’algú que aconsegueix commoure d’una manera com pocs autors ho fan. Les seves són petites joies d’una aparença senzilla i discreta, expressions d’una subtil sofisticació amb la que ens explica el món.
L’obra de Komagata és un autèntic regal estètic i poètic que ens obliga a mirar i a tocar en el sentit més profund dels termes. A A Cloud l’autor utilitza diferents tonalitats de color blanc i textures de paper a partir de les quals construeix el seu discurs minimalista amb vocació d’universalitat.


Komagata ens proposa un viatge estètic plaent i aparentment senzill, però d’allò que realment ens parla és del món, del pas del temps, dels cicles que es repeteixen i de tantes altres coses complexes i profundes. En aquest cas, ho fa a partir del treball exquisit del troquel·lats i el joc de superposicions de fulls de paper de diferents tonalitat de color blanc i diferents textures que ens dibuixem núvols que van i venen, que creixen, desapareixen i tornen a aparèixer...L’experiència lectora es converteix aquí en una mirada complexa i lliure que s’acompanya del tacte i de la lectura de petites frases enormement evocadores que, d’alguna manera, van guiant i musicant allò que mirem.

En el moment que obrim la coberta ens endinsem en una experiència contemplativa en la que no existeix una història amb un inici, nus i desenllaç i no trobem personatges. No obviarem que aquest fet pot provocar certa incomoditat des de la concepció occidental més tradicional del que entenem que ha de ser un llibre i del què significa llegir. Des d’aquest punt de vista, l’autor ens proposa un repte davant del qual decidim si ens hi volem enfrontar o no. El nostre humil consell, òbviament, és que us capbusseu, mireu amb l’ànima i el cor ben oberts i gaudiu d’aquest aparent No-res que ens explica El-Tot.

Podeu veure part del llibre a https://www.youtube.com/watch?v=Qc_aJQ2_9BU

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari