Loading...
Club de lectura Llegir per gaudir
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Fernando Aramburu. Patria (maig 2018)

per:
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Patria és la darrera lectura d’aquest curs del club de lectura que ha tingut com a fil conductor el patriotisme, els nacionalismes i el sentit de pertinença a una comunitat.

La novel·la d’Aramburu, publicada el 2016, és un fenomen literari i social i s’ha mantingut pràcticament des de la seva aparició a les llistes dels llibres més venuts al nostre país. Se n’han venut més de 700.000 exemplars, ha guanyat el "Premio de la Crítica" (2016) i el "Premio Francisco Umbral", "Nacional de Narrativa" i "DulceChacón" (2017) i la productora HBO està preparant la seva adaptació a la televisió.

El tema de la novel·la és el conflicte armat, el terrorisme d’ETA que va sacsejar el País Basc i tot l’estat espanyol durant més de quatre dècades. Un tema dolorós i encara molt present a la societat espanyola i del qual la majoria de lectors en té una idea personal. La lectura de Patria permet a aquest lector completar, ajustar i replantejar aquesta idea a mesura que llegeix el llibre, pot ser per aquest motiu el llibre ha arribat a tanta gent i tan diversa.

La novel·la arrenca el 2011, el dia de l’alto el foc d’ETA, i explica la història de dues famílies d’un poble basc a tocar Sant Sebastià, els seus membres, protagonistes i narradors, viuen i pateixen el conflicte de diferents maneres, o bé són víctimes o bé botxins però mai, ni que ho vulguin, queden al marge. Aquestes famílies i aquest poble representen la societat basca i serveixen a l’autor per plantejar la complexitat d’una situació des d’un cas particular. Patria ens parla de com les idees transformen les persones i la societat, de com la seva defensa porta la mort i la presó i de com la lluita armada multiplica les víctimes per ambdós bàndols. Amb la història de Bittori i Miren i de tot el seu entorn l’autor es pregunta pel preu pagat per defensar unes idees i pel cost individual, familiar i social.

Ens trobarem per comentar-lo dimarts 29 de maig a les 20.30 h a la Biblioteca.

Guia de lectura

per saber-ne +

Fernando Aramburu a la wikipedia

Entrevista a XL Semanal

Encuentros con... (vídeo)

Nou comentari