Loading...
Club de lectura Llegir per gaudir
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Isabelle Sandy. Andorra o els homes d’aram (novembre 2019)

per:
Biblioteca Comtat de Cerdanya

Una novel·la gairebé de quilòmetre zero per aquest mes de novembre: Andorra o els homes d’aram, de l’escriptora occitana Isabelle Sandy (1884-1975), pseudònim d’Isabelle Fourcade.

 

Sandy fou una novel·lista, poeta i periodista molt prolífica marcada fortament pel seu origen, va néixer i va morir a l’Arieja i tota la seva vida va estar-ne molt vinculada.

 

El 1922 es desplaça a Andorra per fer un reportatge sobre el contraban que li encarrega el diari pel qual treballa. Hi descobreix un país desconegut pel món, de costums ancestrals i natura verge que la colpeix profundament. Fruit d’aquesta experiència escriurà Andorra o els homes d’aram (1923), la primera novel·la dedicada a aquest país i primer llibre també d’una trilogia que es completa amb Nuits andorranes i La nouvelle Andorre. L’èxit fou immediat i sostingut, anys després es va adaptar al cinema i al teatre. 
 

La història es centra en la família Xiriball que representa l’Andorra arquetípica, pura, primitiva i medieval que garanteix els costums i les creences que han de perdurar. La família és sempre més important que l’individu i l’objectiu final ha de ser en tot cas la defensa de l’honor de la família, encara que això suposi dolor, sacrifici o mort.

 

De tot això parlarem a la propera trobada del club, dimarts 26 de novembre a les 20.30 h. a la biblioteca   



Isabelle Sandy als anys 30 a la Plaça Benlloch d'Andorra la Vella  

Guia de lectura  

per saber-ne +  

Sandy a la viquipèdia
Article sobre la primera edició en català d'Andorra
Trailer de la pel·lícula

Nou comentari