« Tornar a la web de la Biblioteca Carles Fontserè

Servei de Biblioteques - Diputació de Girona

Imprimir

Señora de rojo sobre fondo gris

I per la propera lectura, la que comentarem al gener

84, Charing Cross Road

El dimecres 16 de desembre comentarem el que ens ha suggeerit la lectura de la novel·la.

Per anar fent boca adjunto fitxa amb breu resum, biografia de l'autora i un breu apartat "per saber-ne més".

Llegim Barbablava d'Amèlie Nothomb

El dimecres 25 de novembre comentarem el què ens ha suggerit la lectura Barbablava d'Amèlie Nothomb.

A continuació trobarem una breu fitxa amb el resum del llibre, nota biogràfica de l'autora i bibliografia traduïda al català i finalment una entrevista que l'autora va concedir l'any 2014.

Ens visita el poeta Joan Margarit


La primera trobada del Club de Lectura del curs 2015-2016 ens va visita el poeta i arquitecte Joan Margarit. Va ser tot un plaer rebre a l'autor que, enguany ha estat reconegut amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, doncs l'obra poètica de Joan Margarit és cabdal en el panorama de la poesia catalana contemporània.

Durant la visita en Joan Margarit va recitar poemes, no només dels llibres llegits pels membres del Club, Joana i Casa de Misericòrdia sinó també d'altres publicats en el seu últim llibre Des d'on tornar a estimar. En Margarit va respondre a totes les qüestions que van anar preguntant els assistents a vegades des de la lectura d'un dels seus poemes i en altes ocasions explicant des d'una visió més personal. Finalment va signar el en Llibre d'Honor de la Biblioteca.


Va ser una trobada inoblidable. Gràcies!

 

Aquest mes al club de lectura d'adults llegim RÈQUIEM PER A CONTRABAIX de Mercè Saurina

Premi de Novel•la Breu Ciutat de Mollerussa, 2013

La Lys, una contrabaixista que viu atrapada en una relació malaltissa, lluita per compaginar la seva estrenada maternitat amb una carrera professional incipient. Les situacions d’extrema tensió a què es veurà abocada ens mostraran la cara més fosca de la naturalesa humana i ens descobriran com el dolor i la ràbia, la impotència i l’instint de protecció, poden generar reaccions absolutament imprevisibles. Són aquests comportaments inesperats els que capgiraran del tot el desenllaç de la novel•la.

MERCÈ SAURINA (Girona, 1966). Llicenciada en filologia mentre seguia estudis musicals. És professora a l’institut de Vilablareix. És mare de quatre nenes i canta al Cor de Cambra de la Diputació de Girona. Tot plegat no li deixa gaire temps per escriure, una activitat que l’acompanya des que era una criatura. La seva primera novel•la de l'autora, Com llunes de Saturn (2013), va ser Finalista al premi Just Manuel Casero 2010.

El Testament de John Grishman

Fins l'últim dia i fins l'última hora. Sóc un vell solitari a qui no estima ningú, malalt i ressentit, cansat de viure. Estic preparat per al més enllà; ha de ser millor que això. Vaig arribar a tenir totes les joguines que fan al cas: iots, jets privats i rosses, cases a Europa, hisendes a l'Argentina, una illa al Pacífic, cavalls de pura sang, fins i tot un equip d'hoquei. Però ja sóc massa vell per a joguines. Els diners són l'arrel de tots els meus mals. He tingut tres famílies: tres exdones que em van donar set fills, sis dels quals encara viuen i fan tot els possibles per turmentar-me. Que jo sàpiga, vaig engendrar-los tots set i vaig enterrar-ne un. Més aviat hauria de dir que el va enterrar la seva mare; jo era fora del país. Estic enemistat amb totes les meves exdones i amb tots els meus fills. Avui s'han reunit aquí perquè m'estic morint i ha arribat el moment de repartir els diners. Fa molt de temps que planejo aquest dia...

 

JOHN GRISHAM va néixer a Jonesboro, Arkansas, el 1955. Després de graduar-se en Dret per la Universitat de Mississipí, durant anys va exercir d'advocat en l'àmbit del dret civil i penal. El 1989 es va iniciar en el món literari amb Temps de matar, però va aconseguir la popularitat amb la seva segona novel·la: La Tapadera. Des d'aleshores, cadascuna de les seves obres - L' informe Pelicà, El client, Legítima defensa, Cambra de gas, El jurado, El socio, Causa Justa, El testament, La hermandad i La granja - ha estat rebuda amb entusiasme unànime, no només per part del públic i la crítica (Grisham va ser l'autor més venut a tot el món durant la dècada dels anys noranta), sinó també de la indústria cinematogràfica.

L'Adversari, de Emmanuele Carrère

 

Heus aquí la història d’un home que, de la nit al dia, decideix matar tota la seva família. Malauradament, L’adversari no és una novel.la, però el cas de Jean-Claude Romand, un impostor que tota la vida s’haviafet passar per metge i funcionari de I’Organització Mundial de la Salut, és tan insòlit que es presta a ser reescrit ben bé com una novel.la. Emmanuel Carrère ens explica pas a pas com Jean-Claude Romand, un home integrat en el seu barri, casat i pare de família, amb uns ingressos sòlids i inqüestionats després de divuìt anys d’engreixar una bola de mentides, se sent de sobte acorralat i un dia de gener de 1993, just quan està a punt de ser descobert i denunciat com a farsant, mata la seva dona, els fills, el pare i la mare, s’empassa un grapat de sedants caducats i cala foc a casa seva. Romand té la mala sort de sobreviure i de mica en mica, mentre es recupera de I’estat de coma a l'Hospital, es va fent evident als ulls de tothom que la seva vida és un laberint de falsedats. Seguint la tradició del millar Truman Capote, Emmanuel Carrère reconstrueix la vida d’un home turmentat pel pes de la impostura amb què havia apuntalat tota la seva vida. L’adversari (1999), que ha suscitat un gran interès a Franca, és una crònica insòlita,escrita amb un gran instint narratiu, i per damunt de tot una reflexió torbadora sobre el mal.


Emmanuel Carrère va néixer a Paris el 1957 on va començar els seus estudis d’Història i Ciències Polítiques. És autor de set novel•les (entre elles Una semana en la nieve, publicada a Espanya per Circe), dos llibres sobre Werner Herzog y Philip K.Dick i varis guions per el cine i la televisió. Amb el llibre Una semana en la nieve va guanyar el premi Femenina el 1995

Llegim "Plans de futur", de Màrius Serra

Sinopsi

Plans de futur és una novel·la sobre l'esperança. Recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l'actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines. L'acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d'estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.


Màrius SerraMàrius Serra (Barcelona, 1963) és escriptor. Les seves creacions giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Ha publicat més de vuit mil mots encreuats, tres milers llargs d'articles, catorze llibres de narrativa i set de ludolingüística. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l'italià, el romanès, el coreà i, parcialment, a l'alemany i l'anglès. La seva obra literària ha estat guardonada amb els premis Ciutat de Barcelona, Serra d'Or, Lletra d'Or, Octavi Pellissa, FEC i Ramon Llull. Entre les seves obres destaquen Mon oncle, La vida normal, Verbàlia, Farsa o Quiet, entre d'altres i, més recentment, L'arca de Babel, adreçat al públic infantil.Ha traduït al català obres d'Edmund White, Tom Sharpe, Groucho Marx, Jayne Anne Philips, Matthew Kneale, Joe Brainard, Tom Stoppard i Steven Berkhoff. Va rebre el XVI Premi de la Crítica Teatral de Barcelona 2006-2007 per la seva traducció d'Arcàdia, de Tom Stoppard, representada al TNC. Col·labora a La Vanguàrdia, TV3, Catalunya Ràdio i El Punt-Avui.

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal