Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Llorenç Villalonga, autor de Mort de dama

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

A l'inici del curs del club d'enguany, entre moltes altres coses, vam coincidir amb la Maria Bohigas, que ens va oferir una interessantíssima sessió dedicada al seu avi Joan Sales, a considerar Llorenç Villalonga com un dels grans novel•listes catalans del segle XX, potser més i tot que alguns dels que gaudeixen de més valoració i que comparteixen catàleg a l'editorial de la Maria. Llorenç Villalonga ha estat sens dubte perjudicat per la seva posició política, clarament dretana i franquista almenys a la postguerra, i la seva relació ambigua amb la llengua, ja que va fer servir indistintament català i castellà i ell mateix es traduïa a aquesta última llengua. És doncs just a les antípodes de Joan Sales, que tanmateix el va editar i el va fer famós. Per què? Perquè és un gran novel•lista i un gran dramaturg també. La seva visió crítica però intestina amarada d'ironia i a vegades fins i tot d'alguna cosa més que ironia de la societat aristocràtica mallorquina, en plena descomposició a mitjan segle XX, junt amb la seva fina assimilació de la modernitat literària europea i un pensament cruament voltairià en fan un autor de primera línia. Podríem haver triat alguna de les seves obres més conegudes o refinades, com Bearn o la sala de les nines, El misantrop o Flo la Vigne, la lectura de les quals no puc deixar de recomanar ferventment, però m'he decantat per la breu i primerenca incursió narrativa que és Mort de dama, una brillant sàtira que arriba fins al grotesc de la carrinclona alta societat de Palma on Villalonga desplega un ús magistral de la llengua. Espero que en gaudiu.

Albert Mestres

Comentaris

Mercè
11 de gener de 2012 - 10:27

Moltes felicitats per la web. Tota la informació que conté sobre Villalonga ens anirà molt bé per a comentar Mort de dama perquè emmarca l'autor i l'obra de manera molt precisa. La veritat és que et vénen moltes ganes de visitar "presencialment" la Casa Museu de Llorenç Villalonga.
Moltes gràcies Carme.
Mercè Barnadas
Bibliotecària

Carme Castells
10 de gener de 2012 - 12:46

Bon dia a tots! Us saludo des de la Casa Museu de Llorenç Villalonga a Binissalem. Esperam que gaudiu de la lectura d'aquesta obra de l'autor, que va ser un bon debut seu com a novel·lista i també com a controvertit personatge en la Mallorca del passat segle.

Us animam a fer una passeig per la web que acabam d'estrenar, www.fundaciocasamuseu.cat, i específicament per la secció dedicada a la casa museu Llorenç Villalonga.

Ànims amb la lectura i gràcies pel vostre interès!

Carme Castells
Directora Gerent

Mila
29 de desembre de 2011 - 16:57

Jo estic gaudint molt d'aquests lectura, és com si veiés les imatges. com una pel·lícula... A més a més aquests comportaments i aquestes situacions es poden extrapolar a qualsevol ciutat, per tant no deixen de ser familiars...

Voldria acabar abans del dia 13 però ja sabeu que la fama em precedeix...

Nou comentari