Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Novotsky

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Aquí teniu la recomanació literària que he fet a l'Aquae d'aquest trimestre. Ideal per aquest cap de setmana una mica més llarg del normal.

 Farrés, Helder. Novotsky. Ara Llibres, 2010

Aquesta vegada, per variar, us recomanaré un llibre curt i divertit. Es tracta del Premi Just M. Casero de novel•la breu 2010: “Novotsky”. El títol és el nom de la síndrome que pateix el protagonista de la novel•la. Es tracta d’un transtorn que consisteix en estirar-se al llit sense fer res durant molt de temps: setmanes, mesos... Una malaltia contra la que lluita constantment el nostre fràgil heroi, sempre a punt d’evadir-se de la realitat “fent un Novotsky”. Una realitat que l’oprimeix, amb una mare dominadora enganxada a la tele i un germà amb intencions poc clares que se’l disputen sense miraments. Es comença a escapar de debò quan decideix investigar el passat del seu seu avi matern, mort en estranyes circumtàncies, i això l’obliga a desplaçar-se a París. La gràcia del llibre és que tota la investigació la fem al mateix temps que el narrador i participem dels seus descobriments i de les seves decepcions de manera simultània. I ho fem a través de la seva mirada obsessiva, lluitadora i obertament irònica. La veritat és que m’ho he passat molt bé llegint-la.
Diu Vicenç Pagès, membre del jurat que va premiar el text: “Escrita amb força i convicció, Novotsky és una novel•la que sorprèn constantment el lector. En certa manera, fa que vegis el món d'una manera en què no l'havies vist anteriorment. Enganxa i perdura en el record d'aquell que la llegeix, i això ja és molt.»
Helder Farrés (Barcelona, 1974) és un escriptor que estava a l’atur quan va rebre aquest premi. Un guardó que li arriba “després de quinze anys de sacrificis llevant-se a les cinc de la matinada per escriure, sense obtenir resultats, quan ja pensava que "no servia"”. Doncs és evident que serveix i esperem amb ganes la seva propera novel•la.
En temps de crisi, us proposo fer aquest Novotsky curtet.

Molt bona revetlla lectors i lectores!!!

!

Comentaris

Mila
29 de juny de 2011 - 11:07

Intueixo que quan l'home no està al llit el ritme de la novel·la ha de ser trepidant...

Just el que necessites quan estàs prenent el sol, amb una cama cap a La Bisbal i l'altre cap a Lloret...

Nandes
27 de juny de 2011 - 11:02

ostres, pinta molt bé això Mercè !!

Jo també vull fer un Novotsky !!

nandes

Nou comentari