Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Sinopsi de l'Odissea

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Nausica a la font (àmfora àtica, ca. 440 a. C.; cf. Homer, Odissea VI, 127 i Pausànias I, 22, 6; Munich, Antikensammlungen)

 

L'Albert Mestres ens ofereix una sinopsi de l'Odissea per tal de situar-nos durant la trobada i que també ens pot servir de guia per a la lectura de l'Ulisses de Joyce d'aquest estiu.

 

L’Odissea
Homer


Cant I

Homer invoca la Musa perquè canti les aventures d’Ulisses després de la destrucció de Troia. Gràcies a la defensa d’Atena, l’assemblea dels déus decideix permetre la tornada d’Ulisses a Ítaca. Hermes és enviat a l’illa d’Ogígia per ordenar a la nimfa Calipso que deixi anar Ulisses. Mentrestant Atena es presenta a Telèmac, fill d’Ulisses, al palau d’Ítaca envaït de pretendents i li encomana que viatgi per buscar notícies del pare.

Cant II
Telèmac aparella una nau per fer el viatge a Pilos a buscar notícies del seu pare.

Cant III

A Pilos el rei Nèstor narra a Telèmac el final de Troia.

Cant IV

A Esparta, Menelau i Helena li expliquen com Proteu va dir a Menelau que Ulisses era a l’illa d’Ogígia.

Cant V

Calipso promet a Ulisses la immortalitat si es queda a Ogígia, però ell la rebutja i es construeix un rai. Després de dies de navegació, Posidó, déu de l’oceà, l’enfonsa i, gràcies a l’ajuda d’Atena, aconsegueix nedar fins a l’illa dels feacis.

Cant VI

Nausica, filla del rei dels feacis, i les seves companyes renten roba al riu. Mentre ella i les seves esclaves descansen, Ulisses es desperta, les veu i demana ajuda a la princesa. Impressionada per la seva manera de parlar, acull l'heroi i li dóna menjar. Després el convida a seguir-la a la casa del rei.

Cant VII

Ulisses és acollit al palau d'Alcínous, rei dels feacis. Durant el banquet narra com h arribat fins allà. Alcínous, impressionat, li ofereix la mà de la seva filla, que Ulisses declina, bé que accepta l'oferiment de portar-lo a Ítaca.

Cant VIII

Després d'una competició d'atletisme, on Ulisses impressiona el públic amb un llançament de disc, l'aede Demòdoc recita un cant sobre la guerra de Troia. En arribar a l'episodi del cavall, Ulisses es posa a plorar i el rei li pregunta quina és la seva vertadera identitat.

Cant IX

Ulisses explica les seves peripècies des de la sortida de Troia. La destrucció de la ciutat d'Ísmar, l'illa dels lotòfogs, l'illa dels ciclops, amb l'estratagema per escapar de la cova de Polifem encegant-lo i amagats sota pells d'ovella.

Cant X

Segueix la narració. L'illa d'Èol, que dóna a Ulisses una bossa de pell amb tots els vents, que desfermats pels companys provoquen una gran tempesta. L'illa de la fetillera Circe, que li obre les portes de l'Hades.

Cant XI

A l'Hades, Odisseu parla amb Aquil•les, Tirèsies, la seva mare i altres companys de la guerra de Troia.

Cant XII

Segueix la narració. Les Sirenes, que Ulisses escolta lligat al pal del vaixell. Escil•la i Caribdis. L'illa del Sol, on infringint la prohibició els companys sacrifiquen vaques sagrades i provoquen la còlera del déu, de manera que Zeus destrueix la nau amb un llamp. L'illa de Calipso.

Cant XIII

Ulisses arriba a Ítaca en la nau feàcia. Disfressat de captaire visita el fidel porquerol, Eumeu.

Cant XIV

Eumeu dóna hospitalitat a Ulisses com a desconegut.

Cant XV

Telèmac torna d'Esparta. Mentrestant, Eumeu narrada al captaire la seva vida.

Cant XVI

Telèmac eludeix l’emboscada dels pretendents i va a la cabanya d’Eumeu, que va a donar la notícia a Penèlope. Llavors Ulisses revela seva identitat al fill.

Cant XVII

L’endemà Ulisses entra al seu palau com a captaire, on només el reconeix el seu gos Argos que, ja vell, mor davant del seu amo. Els pretendents el maltracten.

Cant XVIII

Ulisses venç la baralla amb el captaire Iro però els pretendents el segueixen maltractant.

Cant XIX


Ulisses, com a captaire manté una llarga conversa amb Penèlope, que ordena a Euriclea, dida de l'heroi, que el banyi. Aquesta reconeix Ulisses per una cicatriu de joventut.

Cant XX

Els pretendents es burlen de les endevinacions de mort i sang.

Cant XXI

Penèlope es veu forçada a proposar una prova per lliurar-se al vencedor: tensar l’arc d’Ulisses i disparar una fletxa que passi per l’ull de dotze llances alineades. Cap dels pretendents no aconsegueix ni tan sols tibar-lo. Ulisses, encara com a captaire, agafa l’arc, el tiba i dispara la fletxa. Les portes de la sala es tanquen i apareix Telèmac armat.

Cant XXII

Ulisses i Telèmac eliminen tots els pretendents un per un.

Cant XXIII


Penèlope encara no reconeix Ulisses i aquest descriu el jaç conjugal, fet per ell mateix d'una olivera. Penèlope abraça el seu marit, que li narra les seves aventures.

Cant XXIV


Ulisses visita el seu vell pare Laertes. Pare i fill s’enfronten als parents dels pretendents fins que intervé Atena per posar-hi pau.

Nou comentari