Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Lent. La poesia de Comadira després de Llast.

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Narcís Comadira acaba de publicar un nou llibre de poemes: Lent (Edicions 62, 2012). És un llibre de maduresa, on reflexiona sobre diferents aspectes de la vida des d'aquest punt de vista entre l'esperança i la desesperació que trobem en molts dels seus poemes. Ell mateix diu al pròleg que aquest recull podria tornar a portar el títol de Llast perquè tot text de poesia que un publica és sempre llast que deixa anar per tonar a enfilar-se o per navegar més lleuger. Però no m'agraden les segones parts.

Us vull destacar de dos articles que parlen d'aquesta obra.

Un és la ressenya que fan a la web de nosaltres.cat. Montserrat Brau recomana la relectura dels poemes a la recerca de nous detalls, nous matisos. Hi trobareu sencer un dels poemes del llibre, un elogi de la lectura que Comadira dedica a Guillem Terribas.

Lent, de Narcís Comadira, un llibre de poemes que transcorre a poc a poc.

L'altre article és de Josep Maria Fonalleres, el vam llegir la setmana passada a El Punt Avui. L'escriptor gironí coincideix amb Brau en la conveniència d'una relectura per amarar-se de tots els detalls, de totes les partícules que s'escampen pàgina rere pàgina. De totes les informacions que un lector rep amb el delit de la bellesa i que després depura amb el filtre de la intel·ligència i l'íntima percepció.

Comadira de nou

Aquest és un dels poemes de Lent

TORNA’T A TU
Torna’t a tu. Et trobaràs
la terra devastada,
però no desesperis.
Entre les runes,
hi nien els records,
la selva immarcescible.

Podràs talar, esbancar,
sembrar, collir, viure-hi
talment com un robinson,
senyor de la teva illa.
Tot vaporós, però.
Vida falsa? Vida real?

Torna’t a tu. Estima’t
la terra devastada
que ha fet els teus records
i bona encara
per confegir-ne més.
Accepta i canta.

 

Al final del llibre, a l'Eixida, Comadira reflexiona sobre la poesia, la més sagrada de les arts.

El misteri de la plenitud del sentit, misteri de l'explosió del sentit. Misteri de l'altra cara del mirall del llenguatge: la poesia.

A la nostra trobada de divendres farem una petita exposició amb l'obra publicada de Narcís Comadira que hem demanat a les biblioteques gironines. Hi trobareu dos exemplars de Lent per si us ve de gust llegir-lo o comentar-lo amb l'autor.

Nou comentari