Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Fajitas, guacamole i enchiladas.

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

...mi abuela Emilia cuidaba a su marido incapacitado, gobernaba una deliciosa cocina jarocha de manchamanteles, moros y cristianos, plátanos fritos, ropavieja y pulpos en su tinta. Carlos Fuentes

Aprofitarem la trobada del dia 27 de setembre per organitzar un sopar mexicà. Una cuina rica, variada i boníssima. Les nostres excepcionals cuineres segur que es lluïran. Si voleu, podem anar afegint les nostres propostes als comentaris d'aquest post.

Mireu què en diu la Viquipèdia de la gastronomia mexicana:

De de fa més de 3000 anys els elements més importants de la dieta mexicana han estat el blat de moro, les mongetes, els pebrots picants o xilis, el tomàquet i el carbassó. Tot i així, el menjar mexicà, com el coneixem en l'actualitat, es va formar amb la fusió d'elements europeus portats pels colonitzadors espanyols i els autòctons. El blat de moro continua sent l'element més important de la dieta mexicana, sovint presentant en forma de tortilla, un tipus de pà pla i prim elaborat amb una massa tractada amb una substància alcalina com ara el calç. Quan hom hi posa algun tipus de carn (vedella, pollastre o porc), es crea un taco, potser un dels elements més coneguts del menjar mexicà a l'exterior. Els mexicans també creen salses amb diferents xilis en l'elaboració de guisats o sopes. Altres elements importants són l'arròs, l'alvocat i la xocolata—aquesta última originària de Mèxic. Quant a les begudes, són molt comunes les aguas frecas, (literalment, "aigües fresques"), begudes de diferents sabors com ara la Rosa de Jamaica, l'orxata d'arròs, el tamarinde, a més de la tradicional llimonada.
En la creació de plats elaborats, la cuina mexicana mostra una gran varietat regional. A Puebla, es van originar el mole poblano—una salsa espessa feta amb molts tipus de xilis i pebrots, ametller, sèsam i altres llavors, espècies i cacau—que se serveix amb pollastre; així com els chiles en nogada, un pebrot poblano (picant) farcit amb diferents tipus de carn i diferents tipus de fruita i coberts amb nogada i llavors de magrana. De Yucatán és la cochinita pibil, carn de porc rostida lentament marinada en suc cítric i arxiota, envoltat per una fulla de plàtan. A l'Altiplà Mexicà es va originar la barbacoa—tradicional de l'Hidalgo— que a Mèxic es refereix al mètode de fer un pou d'1,5 metres de profunditat omplit amb pedres calentes on es posa corder o cabrit marinat en pebrots i espècies, amb fulles de maguei, i després es cobreix tot amb fusta o carbó. Altres plats típics són el pozole i les enchiladas.

 

Per inspirar-vos una mica us deixo dues web de receptes i el programa Karakia dedicat a la cuina de Mèxic.

Receptes mexicanes

Les teves receptes: cuina de Mèxic

 

Los ojos ven, las manos tocan,
Bastan aquí unas cuantas cosas:
tuna, espinoso planeta coral,
higos encapuchados,
uvas con gusto a resurrección,
almejas, virginidades ariscas,
sal, queso, vino, pan solar.

Octavio Paz

Comentaris

Nandes
26 de setembre de 2013 - 10:38

No faltarà Mila, el guacamole el porto jo .... ara ... versió nandes (hi posaré els chiles més rabiosos que trobi, ejejej) ... hi ha extintors a la Biblio ??

Mila
26 de setembre de 2013 - 08:33

Ei, però que no falti guacamole!!!!!!!!

Mercè
26 de setembre de 2013 - 07:42

No pateixis per l'aigua Magalí. Ja n'hi haurà. Què us sembla si cadascú porta els seus coberts? Cal que tinguem microones?

Magalí
25 de setembre de 2013 - 16:48

bé, doncs jo només m'atreveixo amb una amanida de pollastre mexicana..., que sembla el més senzill de tot el que he vist -trocets de pollastre, tomate, ceba, blat de moro. enciam, api, pastanagues, pèsols, patata... i tot ben amanit amb una salsa barreja de maionesa, salsa mexicana i tabasc.
L'aigua la porta algú??? Perquè si hem d'apagar la set només amb vi no responc...

Mercè
25 de setembre de 2013 - 12:44

Val, doncs jo faré els burritos. Amb ingredients d'aquí, seran burritos catalans.

Nandes
25 de setembre de 2013 - 10:56

ejeje Marta ... posa-hi una mica de chili !!

Marta
24 de setembre de 2013 - 15:06

Jo, per no perdre la costum, faré truita de patates. Amb pebrot, formatge i una miqueta de ceba.

Nandes
24 de setembre de 2013 - 12:49

Si tinc temps igual m'atreveixo a fer ceviche ...

Mercè
24 de setembre de 2013 - 11:58

En Seamus porta cerveses.

Mila
23 de setembre de 2013 - 17:59

Ja m'he decidit!!!

Jo faré carnitas amb frijoles i, per postres, flam de cafè...

Mila
18 de setembre de 2013 - 22:37

Jo encara no sé què faré, de moment us suggereixo un parell de receptes del llibre protagonista de l'Enigmila: Como agua para chocolate, de la Laura Esquivel. Una de les curiositats d'aquesta novel·la és que té dotze capítols, un per cada mes de l'any, i cadasqun d'ells comença amb una recepte de cuina...

CHILES EN NOGADA:

Las nueces se deben comenzar a pelar con unos días de anticipación, pues el hacerlo representa un trabajo muy laborioso que implica muchas horas de dedicación. Después de desprenderles la cáscara hay que despojarlas de la piel que cubre la nuez. Se tiene que poner especial esmero en que a ningua le quede adherido ni un solo pedazo, pues al molerlas y mezclarlas con la crema amargarían la nogada, convirtiéndose en estéril todo el esfuerzo anterior...

FRIJOLES GORDOS CON CHILE A LA TEZCUCANA

Ingredientes:
frijoles gordos
carne de puerco
chicharrón
chile ancho
cebolla
queso rallado
lechuga
aguacate
rábanos
chiles tornachiles
aceitunas...

I, per últim i dedicat a les dues persones que han resolt l'enigma (la Remei i la Nandes), els ingredients de la

MASA PARA HACER FÓSFOROS

1 onza de nitro en polvo
1/2 onza de minio
1/2 onza de goma arábiga en polvo
1 dracma de fósforo
azafrán
cartón...

Si voleu descobrir totes les receptes del llibre us l'haureu de llegir perquè hi ha alguns ingredients secrets que no es poden explicar...

Mercè
18 de setembre de 2013 - 10:08

L'Albert portarà el vi.

Nandes
10 de setembre de 2013 - 10:15

mmm .... quina bona pinta !!!

vés que no faci un guacamole casolà !!!

pinchegüeyyyyyy

Nou comentari