Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Lectura de "L'hostalera" de Goldoni

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Abans de llegir de L’hostalera l’Albert Mestres ens va fer una introducció a l’autor, Carlo Goldoni i a l’època en la què va escriure la seva obra.
El teatre de Goldoni prové directament de la Commedia dell’Arte (segles XVI i XVIII) un teatre popular enfront del teatre erudit de les corts o el religiós.

Una comèdia que tenia uns personatges fixats que portaven una màscara que els definia. N’hi havia més però d'aquestes màscares vam destacar el Arlecchino, la Colombina, el Pantalone i el Pierrot. Un teatre amb un recurs escènic (Lazzi) que barreja mim, acrobàcies i improvisació. 

Antoine Watteau. Pallasso (1718-1720). Oli sobre tela. Museu del Louvre


Carlo Goldoni fill de metge i actriu, neix a Venècia l’any 1707 i té una llarga vida, mor als 86 anys. Estudia medicina i dret però prefereix fer vida nòmada amb diferents companyies teatrals i acaba esdevenint un dramaturg de gran èxit.
Goldoni reforma el teatre de l’època, abandona progressivament la Commedia i aposta per un nou realisme. L’hostalera n’és un exemple.

Pablo Picasso. Arlequí (1917) . Oli sobre tela. Museu Picasso

L’Albert ens va fer donació d’un volum de les memòries de Goldoni, ens va dir que era molt divertit. Aviat podreu treure en préstec. Per una vegada no us diré quin és el començament. Aquesta vegada us diré com acaba.

La crítica de les meves peces podria tenir en compte la correcció i el perfeccionament de la comèdia, i la crítica de les meves Memòries no produiria res a favor de la literatura.

Si de totes maneres hi hagués algun escriptor que tingués ganes d'ocupar-se de mi, encara que només fos per donar-me disgustos, perdria el temps. Vaig néixer pacífic; he conservat sempre la meva serenitat, a l'edat que tinc llegeixo poc, i només llegeixo llibres divertits.

 

Va seguir la lectura dramatitzada de l’obra sencera. Aquest va ser el repartiment.

-El Cavaller de Ripafratta: Montse Fernández
-El Marquès de Forlipopoli: Montse Ariño
-El Comte de Albafiorita: Magalí Malagelada
-Mirandolina: Mila Hernández
-Hortènsia: Mercè Barnadas
-Dejanira: Montserrat Llauger
-Fabrizio: Míriam Sàbat
-Criat del Cavaller: Albert Mestres
- Acotacions: Salomé Rekas


I aquí teniu les fotos que immortalitzen la lectura.

Comentaris

Mila
20 de gener de 2015 - 09:55

En sabem molt de trobar la diversió amb el nas ficat entre les planes dels llibres... !

Nou comentari