Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Què dir de Ramon Llull?

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Escultura de Ramon Llull al portal de l'església de Sant Miquel a la Ciutat de Mallorca

Què dir de Ramon Llull? Si fos americà seria un dels Pares Fundadors de la Pàtria, però per a ell l'única pàtria era Déu, un Déu tan diferent del dels estaments eclesiàstiques i els predicadors i filòsofs-teòlegs de l'època, que per a uns era sant i per a altres, heretge, i per això malgrat els segles no ha passat de beat. La seva filosofia és un dels grans monuments del pensament medieval, precursora de moltes coses que van venir després, tot i que durant segles la llegenda es va quedar amb una figura alquimista allunyada de la realitat. Es pot dir que va inventar d'alguna manera la combinatòria i la teoria dels conjunts, en el seu afany per ordenar el món dins d'una espiritualitat terrenal.

La Il·luminació de Randa i Llull ensenyant a París


Enguany se celebra el setè centenari de la seva mort, un centenari molt relatiu ja que no sabem ni quan ni com ni on va morir. Algunes llegendes diuen que va morir a Tunis predicant, altres que va tornar a Mallorca. L'únic que sabem del cert és que l'última notícia seva que tenim és el llibre que va signar el 1315 a Tunis. Diu també la llegenda que Llull era un cortesà que es dedicava a la bona vida fins que un dia es va il·luminar a la muntanya de Randa, propietat familiar, i va canviar aquella vida per l'ascetisme, la filosofia i la predicació.


Per a la literatura catalana Llull és un dels primers grans pilars sobre la qual se sosté. Va ser el primer a escriure poesia en català en comptes de catalanooccità, com feien llavors els poetes, tot i que les seves eren, és clar, religioses. Va escriure la primera novel·la europea, en el sentit actual del terme, i també en el sentit totalitari que té la novel·la contemporània. Es tracta del Llibre d'Evast i Blanquerna, la història d'un ric hereu que ho deixa tot per dedicar-se a la santedat, una nova manera, des de l'art, d'aprofundir en el seu univers espiritual. Aquesta novel·la inclou, entre altres, el Llibre d'Amic e Amat, un bellíssim recull de prosa poètica que constitueix un diàleg entre Déu i l'ànima.

Muntanya de Randa

Per intentar comprendre aquesta figura i aquesta obra tan complexa, vam proposar llegir el Llibre d'Amic e Amat, el seu llibre potser més assequible per a la sensibilitat contemporània, al costat probablement del Llibre de les bèsties. I vam proposar fer-ho in situ, és a dir, a dalt de la muntanya de Randa. Aviam si també ens il·luminem. Ens hi acompanyarà l'Albert Pijuan, que porta un any investigant Llull arran d'un encàrrec editorial, i l'Antonina Canyelles, tots dos vells coneguts del club.

Albert Mestres

Nou comentari