Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Mujeres Libres

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

"Mujeres Libres. España 1936-1939" (Tusquets, 1975) és el primer llibre de Mary Nash, el primer i un dels més emblemàtics de l'autora. Mujeres Libres va ser una organització anarquista espanyola formada per dones, que va existir des de l'any 1936 al 1939. El llibre de Nash, extraordinàriament ben documentat, és un recull d'articles, manifestos, informes i escrits de membres d'aquesta organització llibertària.

Llegint aquests articles, tal i com passa amb "Rojas", t'adones de com ha millorat la situació de la dona, per sort per totes nosaltres. Malgrat aquest fet evident, en alguns aspectes encara ens queda molt camí per recórrer. Llegiu sinó aquest article escrit als anys 30.

"¿Hasta cuando?

Todavía subsiste la diferenciación de salario según el sexo. Sistemáticamente, una mujer percibe una remuneración inferior a la de un hombre, aun en los casos de igual especialidad o idéntico rendimiento. Mal está que -por las razones y las limitaciones que sea, tengamos que renunciar por ahora al salario único, sin privilegios de categoría técnica. Pero esta diferenciación según los sexos es una injusticia del régimen burgués en la que no debieran persistir organizaciones de tipo proletario y renovador. En el campo, en la fábrica, en la tienda, en la oficina, a trabajo igual, salario igual"  Mujeres Libres, núm 10

La pel·lícula de Vicente Aranda "Libertarias" (1996)  és una història sobre aquestes dones militants de "Mujeres Libres". Si us ve de gust veure-la la tenim a la biblioteca. Us enllaço amb el tràiler, on (si em permeteu) hi veureu un Miguel Bosé tan sobreactuat que sembla que s'hagi de posar a cantar "Bandido" en qualsevol moment.

Libertarias

Nou comentari