Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Presentació de "Ramon Llull. Ara i aquí" d'Albert Pijuan

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Des del viatge del club de lectura a Randa que teníem pendent la presentació del llibre sobre Ramon Llull de l’Albert Pijuan. Ja sospitàvem que alguna cosa especial estava maquinant quan ens va llegir en primícia un dels apartats del volum: Còctel Barbaflorida on, com un alquimista, inventa una recepta que resumeix l’essència de Ramon Llull. És la descripció més minimalista que deu existir del Beat. Tot el llibre és microscòpic, ultraresumit, però arriba com cap altre al moll de l’os de la manera (aparentment) més senzilla i desacomplexada. Quan l’acabes et sembla que entens com mai (o que és el primer cop que entens!) qui va ser i què ha significat Ramon Llull. Pijuan planteja un text dividit en capítols amb títols lul·lians que van formant un trencaclosques amb un resultat final que té aire de revelació.

La part interessant també rau en el subtítol: Ara i aquí: una reflexió sobre la nostra mirada cap a un personatge que va viure fa set segles i que va fracassar en la seva missió de conversió de la humanitat al cristianisme. Un fracàs colossal perquè amb l’infinit treball (tant d’acció com de reflexió) que va dur a terme no va convertir ni un sol infidel. Davant d'això, per què és ara mateix una figura amb tanta força?  "La llengua ha salvat Llull" escriu Pijuan. Aquesta és una de les raons però n'hi ha més. El text està amanit amb sentit de l’humor, alguna anècdota delirant i fragments políticament incorrectes (vegeu, per exemple, què diu de les biblioteques públiques... ep! barcelonines). Tot plegat dóna forma a un llibre imprescindible que està passant injustament “amb més pena que glòria” per les llibreries i biblioteques del país quan la veritat és que ja només per la seva publicació val la pena tot l’Any Llull.

Capsa amb textos no inclosos en el llibre


L’Albert Pijuan ha vingut en altres ocasions a la biblioteca, ens ha presentat una obra de teatre que recordarem tota la vida (Nix tu, Simona) i la seva primera novel·la (El franctirador). L’Albert Mestres va dir que Pijuan és un escriptor amb un futur incert per com n’és d’inclassificable. Per a nosaltres això és d’una riquesa impagable que estem gaudint d’una manera molt especial. Esperem que tingui el reconeixement que es mereix que, malgrat la seva joventut, ja comença a tardar.

Comentaris

Anna Sabat
23 de desembre de 2016 - 17:28

Encara no he començat el llibre, aquests dies de Festes el llegiré.

Divendres vaig anar a la presentació de "Ramon llull , ara i aquí" i realment em va agradar. L'Albert Pijoan, va presentar-nos el seu llibre amb fragments i explicant la història de com es va concebre i escriure. Crec que ha de conèixer molt a fons el món Llullià, només qui coneix molt bé un tema el pot fer a l'abast de tothom sense fer-li perdre tota la seva profunditat i la seva trascendència.

gràcies!

Espero que m'agradarà, vaja, n'estic segura!

Magalí
21 de desembre de 2016 - 12:36

llegint-vos penso que encara em costarà més l'esforç que actualment faig, de no deixar a mitges el llibre que estic llegint per anar directe al Llull de l'Albert Pijoan. Perquè llegir a l'A. Pijoan és sempre un regal inesperat: per original, imprevisible, sorprenent...que sempre em deixa empremta. L'empremta que et deixen els grans escriptors...

Mila
20 de desembre de 2016 - 21:43

Les trobades del club sempre són interessants però les visites de l'Albert Pijoan ens agraden especialment perquè podríem dir que l'hem vist crèixer. Divendres ens vàrem adonar que teníem al davant una d'aquells savis que escoltes amb la boca oberta encara que, com ell mateix va dir, sigui un "gamberro". Resulta que, a més a més, el noi ara ha escrit un assaig sobre Llull que t'enganxa des de la primera plana per la seva frescura, perquè sorpren, perquè s'entenen totes les paraules i les frases, perquè es molt divertit però al mateix temps pedagògic. Jo, lectora de tren, aprofitava les estones d'estació i de viatge per passar una bona estona acompanyada d'en Barbaflorida. Senyor Pijoan un plaer.

Montse
20 de desembre de 2016 - 20:16

Aquest llibre m'ha encantat!. Es original, divertit, interesantissim, molt ame, inesperat, amb una quantitat d'informacio sobre Llull i la seva obra concentradissima i ben dosificada.Subscric absolutament tot el que n'ha dit la Merce. Penso que hi ha una feinada tremenda darrera l'obra amb un resultat brillant.Estic segura que pot agradar a un public molt divers.
Ja en tinc alguns per regalar!!
Espero que poguem tornar a convidar a l'Albert Pijuan al club amb motiu d'alguna nova publicacio.
BON NADAL!

Nou comentari