Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Club de lectura de còmic

L’any passat, des de la biblioteca, ens proposàrem la realització d’una nova iniciativa per als nostres usuaris, un club de lectura de còmic. Sabíem de l’existència d’aquesta activitat en d’altres biblioteques, però per a nosaltres era una experiència totalment nova i desconeixíem la resposta que tindria.


A hores d’ara n’hem fet dues sessions i estem encantats amb l’acollida que ha obtingut.


La primera proposta va ser la lectura de Café Budapest d’Alfonso Zapico, una història ambientada just després de la II Guerra Mundial, que gira al voltant d’un cafè proper a la ciutat vella de Jerusalem i que estava regentat per una família originària d’Hongria. Zapico en aquesta obra es decanta per la temàtica històrica i ens permet il.lustrar-nos en un episodi molt complex i actual, el conflicte israelí-palestí. La seva lectura, il•lustrada en blanc i negre, d’alguna forma ens motiva per conèixer més sobre el que ens explica. Aquest fou un dels factors que ens portaren a escollir aquest còmic pel primer club de lectura que oferíem d’aquest àmbit, donat que permetia comentar molts aspectes diferents i també obria la porta a que persones poc avesades als còmics, veiessin com aquest gènere també permet explicar històries reals, crues, emotives...
I la veritat es que els assistents al club van quedar molt satisfets, perquè es tracta d’una obra que sorprèn, despertant a vegades sensacions contradictòries. Alfonso Zapico aconsegueix com pocs implicar-nos en una història plena de sentiments i de profundes reflexions sobre la condició humana, les guerres i les religions, amb un argument ric, que ens va fer rumiar a tots els membres del grup. La posada en comú va servir per enriquir-nos escoltant les diferents opinions i percepcions de tots els assistents.
Podeu trobar més informació sobre aquest còmic al blog de Madrid Entrecomics

Pel segon club de lectura, que es va dur a terme el passat 31 de maig, es va escollir Asterios Polip de David Mazzucchelli. Fruit del treball de 15 anys, un dels autors importants del còmic americà, que es va donar a conèixer gràcies a les seves col•laboracions amb Frank Miller a Batman, va publicar un còmic considerat d’autor i que ha generat moltes controvèrsies: per alguns és una obra mestr,a mentre que per altres causa decepció. I aquestes opinions dispars també es van manifestar en la nostra trobada.
En aquest cas la història s’inicia a l’apartament de disseny d’Asterios Polyp, un prestigiós arquitecte que no ha aconseguit edificar ni un sol dels seus projectes i que es dedica a l’ensenyament. A través de nombrosos flashbacks, es desvela la vida del protagonista, que està obsessionat amb el seu germà bessó mort durant el part, i que mostra un caràcter altiu, provocador, fins que la seva vida està a punt de canviar per sempre.

Probablement la història sembla molt ambiciosa, però Mazzucchelli demostra la seva habilitat amb una narració apassionant mentre opina sobre les grans qüestions de l’art i la vida, mitjançant un joc de referències i dualitats que vertebren tot el llibre.
En tot cas és una meravella visual, un viatge per totes les regions de l’art del còmic: a través dels diferents personatges i escenes, l’autor s’atreveix amb mil i un estils narratius i recursos gràfics, mostrant tot el que és capaç de fer i res no es deixa a l’atzar (colors, tipografia...). El resultat final és un suggestiu llibre, capaç de transmetre emocions, ple de simbolismes, una història on la forma també és el contingut.
Afegiré que, si en una cosa tots els membres del grup van coincidir,  és que el còmic és tan dens que cal més d’una lectura per extreure’n tot el suc.
Trobareu una resenya sobre aquest còmic en una ressenya de la secció de Cultura del diari El País de novembre de 2010

[Cartell editat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona - St. Jordi 2008]

Entre els assistents a aquest club hi ha persones que ja estaven avesades a la lectura de còmics i d’altres que han descobert un nou format. En tot cas, en ambdós casos estan molt satisfets d’aquesta experiència i hem acordat que trimestralment es realitzarà una sessió sobre còmic. En el pròxim llegirem Píldoras Azules de Frederik Peeters.

Per últim, cal dir que el públic que assisteix a un club de lectura de còmic varia una mica respecte a d’altres tipus de sessions: sol ser d’una franja d’edat menor, però alhora és també molt divers i això d’alguna forma ajuda a captar nous usuaris i a dinamitzar la secció de còmic de la biblioteca.

Animem a les biblioteques que no heu fet mai que ho proveu i ja veureu!!

Roser Julià, bibliotecària de Castelló d'Empúries

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia