Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Germans, gairebé bessons: reflexions sobre la novel·la i la trobada amb l'autora.

 

El passat dijous 30 de maig celebràvem la cloenda dels clubs de lectura d'adults a la Biblitoeca Fages de Climent de Figueres. Per aquest motiu vam organitzar una trobada literària amb la M. Mercè Cuartiella, autora de la novel·la Germans, gairebé bessons que vam poder llegir i comentar conjuntament.

L'Alba, conductora per primer any d'un dels clubs de la nostra biblioteca, comparteix amb tots vosaltres aquestes reflexions:

"La sessió d'un club de lectura amb la presència de l'autor és un gran esdeveniment. És l'oportunitat per descobrir tots els dubtes que nosaltres, els lectors, hem pogut tenir al llarg de la lectura, però també és el moment de compartir opinions, punts de vista o fins i tot les emocions que hem sentit amb la novel·la. També hi ha lectors que aprofiten per fer una mica el tafaner i conèixer què hi ha de biogràfic darrera el relat, quin és el mètode de treball d'un escriptor i per què ha triat un tema o un altre. De totes aquestes coses vam parlar a la sessió de cloenda dels clubs de lectura del passat 30 de maig amb l'escriptora M. Mercè Cuartiella amb la novel·la Germans, gairebé bessons, XIII Premi Llibreter 2012.  

La incomunicació. Aquest el tema principal de Germans, gairebé bessons. I per parlar d'aquesta incomunicació l'escriptora ens presenta dos germans que tenen una relació estancada en un espiral. Tal i com va explicar Cuartiella, els germans són els testimonis de la nostra vida, de les persones més properes que podem tenir i, sovint, amb qui pitjor ens comuniquem. En Joan i l'Ester són dos germans que arrosseguen un passat, un passat que els uneix, però que al mateix temps els persegueix. Per l'autora, les relacions personals són el més difícil del món, perquè tot compta i les persones interpretem la realitat des del nostre punt de vista. En un món on la individualitat és cada cop més present, les relacions humanes són un dels temes que més ens preocupen, potser perquè som incapaços d'entendre els altres. La incomunicació s'intensifica amb la solitud en què es troben tots els personatges. Tot i que pertanyen a una família, i la família és on sempre es troba l'eixopluc, en les seves vides hi regna la soledat. Són vides buides, sense sentit, marcades pel passat que no s'ha resolt i sense perspectives de futur.  

La presa de decisions és un altre dels temes importants. Els tres personatges principals, en Joan, l'Ester i la Raquel volen decidir individualment i creuen tenir la millor solució per aconseguir els diners que deuen. En realitat, però, aquestes decisions que han de fer sota pressió no són per pagar el deute de joc d'en Joan ni per salvar-li la vida, sinó que és l'opció que cadascun d'ells considera més adequada per salvar la seva pròpia vida, per trobar el propi camí. Decisions aparentment egoistes, però necessàries per trencar amb tot allò que els fa desgraciats i assolir (això és el que creuen els personatges) un futur millor. En definitiva, és la recerca de la felicitat.  

Passa poques vegades que el lector té tant de protagonisme en una novel·la. Al llarg de tot el relat, els personatges només saben allò que poden saber, però el lector, que es converteix en espectador, sap tot el que està passant, anticipa els errors dels personatges i coneix els seus sentiments, cosa que els personatges, malgrat ser tan propers entre ells, desconeixen qui tenen al costat. L'autora dóna una capacitat d'omnipresència al lector, però al mateix temps, no el deixa imaginar. Ho pot veure tot i saber-ho tot, però no pot crear perquè no hi ha interpretacions possibles.  

Un aspecte molt interessant de la tertúlia van ser les reflexions literàries que va fer Cuartiella sobre la novel·la i l'escriptura. La novel·la té dues funcions. D'una banda, ha de fer experimentar emocions que ha tingut el propi lector i que aquest no ha sabut verbalitzar; d'altra banda, ha de proporcionar un punt de vista que el lector no havia pensat abans d'aquella lectura. Això ha d'anar acompanyat de la versemblança i dels personatges de la vida real, gent normal.  

Germans, gairebé bessons interpel·la el lector en cadascuna de les seves pàgines. Ens condueix a fer una reflexió sobre qui som i qui volem ser, sobre la recerca de la felicitat, els errors comesos i el passat que viu en el present. És una novel·la en la qual tot lector pot trobar-hi paraules que li faran reflexionar, però sobretot, sentir."    

Alba Blanco, filòloga i conductora de clubs de lectura

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

  1. Una magnífica valoració per part de la professora blanco, que demostra ser una lectora atenta i intel·ligenrt

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia